LA PAS PRIN CURTEA DE ARGES
Hoinarind la pas prin fosta capitala a Tarii Romanesti, Curtea de Arges pastreaza si astazi aura unui oras in care s-a scris istorie, un oras ce si-a castigat pentru totdeauna locul pe lista celor mai de pret comori ale tarii. Situat pe malul drept al Argesului, este considerat cel mai vechi oras din Valahia, fiind unul dintre cele mai bogate locuri din Muntenia in materie de mostenire cultural-istorica, un oras ce asteapta sa isi spuna povestea calatorilor ce vin sa il descopere.
Curtea de Arges este un loc de istorie, un loc de legende, un loc linistit, frumos si curat . Datorita distantei mici fata de capitala, o zi la Curtea de Arges este o idee perfecta de iesire intr-o zi de sambata sau duminica.
Cazare la Curtea de Arges
Amplasat in centrul istoric al orasului Curtea de Arges, vis-a-vis de Biserica Domneasca, hotelul THR reprezinta o excelenta optiune de cazare. Deschis in anul 2019, acesta dispune de bar, restaurant(aprovizionat de la producatorii locali),terasa si acces gratuit la WI-FI.
La intrarea in incinta se regaseste un bancomat și un serviciu de schimb valutar. Camere confortabile și apartamente ce garanteaza o sedere linistita. Asezarea strategica face deplasarea catre obiectivele turistice din oras sa fie” floare la ureche”
Pranzul la Curtea de Arges
Restaurantul THR ramane o alegere excelenta pentru o masa delicioasa si o atmosfera placuta. Rafinamentul mancarurilor preparate, servirea impecabila si profesionalismul bucatarilor a cucerit din ce in ce mai mult atat locuitorii orasului, cat si turisti. THR impleteste traditia romaneasca cu stilul modern, calitatea produselor cu servirea impecabila, rezultand astfel o reteta unica.
Calitatea produselor oferite, meniul foarte variat cu specific traditional si international, pregatit de bucatari experimentati, ambianta placuta transforma locul intr-o oaza de relaxare.
Atmosfera calda si prietenoasa garanteaza petrecerea unor momente de neuitat.
Plimbare prin Curtea de Arges
Mănăstirea Curtea de Argeș (Bulevardul Basarabilor 1)
Ctitorită de domnul Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), este considerată o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România. O legendă spune că meșterul Manole și-a zidit soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Lângă Mănăstirea Curtea de Argeș se află Catedrala Arhiepiscopală, locul unde își dorm somnul de veci toți regii României.
Fantana lui Manole
Legenda spune ca in locul unde s-a prabusit Mesterul Manole gasindu-si sfarsitul, se află Fântâna lui Manole unde trecătorii se pot răcori cu apă rece.
Biserica Domneasca (se află în centrul oraşului)
Este cel mai vechi ansamblu de arta feudala, a fost conceputa ca edificiu de cult si gropnita domneasca.
Este un adevarat tezaur al picturii romanesti si unul dintre cele mai de pret monumente ale arhitecturii romanesti, concentrand in tehnica, plan, structura si iconografie coordonatele stilistice ale nivelului de civilizatie materiala si spirituala de la Curtea Basarabilor.
Casa Norocea (str. Victor Stefanescu)
Este încadrată în lista monumentelor istorice și reprezintă o vilă interbelică, armonios construită. A fost construită în perioada anilor 1922-1923 la comanda și după planurile pictorului Dumitru Norocea, care lucra în acea perioadă la restaurarea frescelor de la Biserica Domnească. Casa este un exemplu edificator de integrare a elementelor tradiționale muscelene în arhitectura urbană. La etaj se află coloane și arcade trilobate, precum și un ceardac sprijinit pe console din lemn și decorat cu stâlpi sculptați. Intrarea în beci este specifică caselor țărănești din regiunile submontane.
Biserica Olari (strada Cuza Voda 34)
Este construită într-un fost cartier al olarilor, acum mai bine de 300 de ani. Cum majoritatea olarilor proveneau din Moldova şi biserica poartă amprentele stilului moldovenesc (acoperişul ţuguiat de şindrilă). A fost construită pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300, fiind amintită pentru prima dată în 1687.
Muzeul Municipal (str. Negru Voda, lângă parcul San Nicoara)
Are peste 12.000 piese muzeistice, organizate în 7 săli corespunzătoare diferitelor perioade ale istoriei oraşului, fiind expuse documente, portretele voievozilor din Argeş, paftale, medalii, decoraţii, inele, sigilii, săbii, o bogată colecţie de numismatică dacică, romană, bizantină, medievală (tezaurul de monede de la Carol Robert). De asemenea, sunt expuse picturile artistilor contemporani ce pot fi achizitionate.
Fostul Hotel Royal (strada Negru Vodă numărul 6-8)
În apropiere de Muzeul Municipal veți vedea clădirea proaspăt renovată a fostului Hotel Royal, declarată monument istoric. Clădirea a fost ridicată în stilul eclectic fiind caracteristic secolului al XIX-lea. Acoperișul și decorațiile fațadei atrag privirile tuturor.
Ruinele bisericii „Sân Nicoara”
La câțiva metri de Curtea Domnească se află Parcul Sân Nicoara, locul perfect pentru o plimbare în aer liber. Pe vârful unui deal din acest parc aveți ocazia să vedeți ruinele bisericii „Sân Nicoara.
„ Sân Nicoară” a fost sediul episcopatului catolic din Țara Românească de-a lungul secolului XV, pâna la desființarea sa în 1519.
Casa Goangă (Str. Viorelelor Nr. 1)
Unul dintre cele mai mari și distinctive monumente arhitectonice în stil tradițional argeșean, Casa Goangă a fost construită în secolul XIX și se distinge prin amploarea cerdacului și a spațiilor interioare. Casa a aparținut familiei Ștefănescu Goangă, printre membrii căreia s-au numărat omul politic Mihail Ștefănescu-Goangă, celebrul bariton Petre Ștefănescu Goangă și Florian Ștefănescu-Goangă, întemeietorul școlii moderne de psihologie din România.